Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Πόσο φοβάσαι να λες ΟΧΙ..


Αν έχεις δοκιμάσει πολλές φορές και με πολλούς τρόπους να επικοινωνήσεις σε κάποιον τομέα που αφορά στις σχέσεις ,και οι προθέσεις σου έχουν εντιμότητα, προθυμία και συνεργάσιμο πνεύμα, έχουν και την χαρά της προσφοράς, της επικοινωνίας της αγάπης, και δεν τα κατάφερες, χρειάζεται να καταλάβεις ότι το μεγαλύτερο σου λάθος είναι ότι αυτό που προσπαθείς τόσο καιρό να αλλάξεις είναι οι άλλοι, και τώρα είναι αναγκαίο να καταλάβεις ότι πρέπει εσύ να αλλάξεις!!
Ίσως τόσο καιρό αυτό που πάλευες να ήταν μέσα σου, η αμφισβήτηση του ίδιου σου του εαυτού αν αξίζεις η όχι! Η επιβεβαίωση που δεν έπαιρνες μέσα από τα μάτια των άλλων. Και συνέχιζες και επέμενες να προσφέρεις υλικά, χρόνο, εξυπηρετήσεις, κ.α. Ήσουν σε αναμονή για εκείνη την πολυπόθητη αποδοχή που δεν πήρες ποτέ αλλά και δεν πρόκειται να πάρεις.
Και αν πάρεις θα μοιάζει πιο πολύ με οίκτο σε κάποια περίσταση αν χρειαστεί, ότι ακριβώς αξίζει σε ένα θύμα. Αυτό που είναι σωστό να αποζητάς είναι ο σεβασμός και όχι η συμπόνια. Ο σεβασμός κερδίζεται και εξαφανίζει τον οίκτο. Στο σεβασμό δεν υπάρχει ρόλος θύματος, και κυρίως ένας ρόλος που τις περισσότερες φορές μας τον δίνει η εκδούλευση. Ένα μεγάλο ΟΧΙ βοηθάει πολύ να μετακινηθείς από την δυσάρεστη έως και οδυνηρή θέση του θύματος σε μια καλύτερη θέση.
Τα ΟΧΙ δεν είναι εύκολα, όταν η αυτοεκτίμηση σου είναι χαμηλή.
Για να γνωρίζεις να πεις τα σωστά ΟΧΙ και πότε να τα πεις, χρειάζεται να πιστεύεις σε εσένα.
Και είναι σίγουρο ότι μπορείς.
Να ξεκινήσεις να γνωρίσεις αυτό που ΕΙΣΑΙ και όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι να ΕΙΣΑΙ, για να έχεις την αποδοχή τους. Είναι πολύ ακριβό και διπλό το τίμημα γιατί αν συνεχίσεις δεν θα λάβεις ούτε από τους άλλους την αποδοχή που περίμενες , ούτε από τον ίδιο σου τον εαυτό!
Η άρνηση να εξαγοράσεις την αποδοχή για μια ακόμη φορά πληρώνοντας ένα μεγάλο ψυχολογικό κόστος, αυτό είναι μια αποκλειστικά δική σου ευθύνη. Σιγουρέψου ότι το ΟΧΙ είναι αυτό που χρειάζεται, εκεί που χρειάζεται και βέβαια εννοείται με σύνεση.

Κατερίνα Κατσάτου
Ενεργειακή ψυχολογία – ψυχοθεραπεία
Χαλκίδα –Αθήνα
Κιν. 6973.956.727







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λιγα απο τα ερασιτεχνικά έργα μου

  Λιγο χρώμα σε καμβά ενεργοποιεί την χαρά της δημιουργίας!